Abu Rashid, nom de guerre van Nabil Shaath (°1938), een van de leiders van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), ontmoette op dinsdag 24 december in Ramallah een officiële delegatie uit België.
Shaath vroeg de Belgen zich te verzetten tegen Israël’s aangekondigde annexatie van Judea en Samaria en de Jordaanvallei en stelde dat deze maatregelen in strijd zijn met het internationale recht en de beslissingen van internationale instellingen.
Nabil Shaath verklaarde eerder dat hij hoopt dat Palestina uiteindelijk lid kan worden van de EU. Volgens Spiegel Online zei Shaath op een NAVO-conferentie in München dat het land als EU-lid moet worden aangenomen nadat de vrede met Israël is bereikt. “Als Palestina na een vredesakkoord lid zou kunnen worden van de Europese Unie, zou dat een geweldige stimulans zijn”, zei hij.
Handelsmissie
Enkele weken geleden hebben de vertegenwoordigers van twee lokale overheden in België zich teruggetrokken uit een handelsdelegatie naar Israël in een besluit dat wordt gezien als een belangrijke overwinning voor de linkse voorstanders van de antisemitische anti-Israëlische boycotbeweging BDS.
De socialist Pascal Smet, de minister van buitenlandse handel van de regering van het Brussels Gewest, maakte het besluit eind november bekend, aldus de Franstalige publieke omroeporganisatie RTBF. Elio Di Rupo, van de franstalige socialisten, de premier van de Belgische staat Wallonië en een voormalig premier van het koninkrijk België, trok zich vorige week terug uit de delegatie.
“Het gebrek aan vooruitgang in het vredesproces, het gebrek aan vooruitgang in het veld en de schending door Israël van belangrijke elementen van de Conventie van Genève dwingen ons om de officiële samenwerking terug te dringen”, aldus Di Rupo.
De missie, die in december zal plaatsvinden, zal zakenmensen en vertegenwoordigers van commerciële ondernemingen uit heel België omvatten. Dit is terwijl Israël zijn optreden tegen degenen die de BDS-beweging steunen, heeft opgevoerd.
Tweestatenoplossing
In Ramallh riep Nabil Shaath hij de leden van de Belgische delegatie en de internationale gemeenschap op ‘om de tweestatenoplossing te verdedigen als de beste oplossing voor vrede en om het conflict te beëindigen.’
Zoals bekend beschouwen de Palestijnen de tweestatenoplossing enkel als een tussenstap naar een volgende onderhandelingsronde “tot Palestina helemaal is bevrijd”, d.w.z. totdat Israël is vernietigd en vervangen door een islamitisch kalifaat Palestina.
De hoge functionaris vroeg de Belgen ook om een Palestijnse staat eenzijdig te erkennen, in tegenstelling tot het standpunt van Israël over deze kwestie. Palestijnse Arabische functionarissen hebben landen onder druk gezet om ‘Palestina’ officieel te erkennen, in een poging om directe vredesbesprekingen met Israël te omzeilen.
Hoewel verschillende Europese landen de afgelopen jaren ‘Palestina’ hebben erkend waaronder Zweden in 2014, was dit louter symbolisch en heeft dit alles weinig of geen daadwerkelijk diplomatiek effect vermits Israël hier niet aan meewerkt maar aandringt op rechtstreekse onderhandelingen met Ramallah die leiden tot duurzame vrede en beëindiging van het conflict.
Erkenning Palestina
België heeft Palestina niet op bilateraal niveau erkend. Toen de Palestijnse Autoriteit (PA) haar initiatief lanceerde voor de internationale erkenning van de Palestijnse staat in 2011, leidde dit tot een levendig debat in het land.
De commissie Buitenlandse Zaken van de Senaat heeft een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot onmiddellijke erkenning van de staat Palestina binnen de grenzen van vóór 1967 (Senaat, 2011).
Minister Vanackere verklaarde echter dat de bilaterale erkenning moet gekoppeld zijn aan de oprichting van een Palestijnse staat (Senaat, 2011) en dat volgens het standpunt van de regering, dit alleen het resultaat kan zijn van bilaterale onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.
UNRWA
België zal zijn steun aan UNRWA hervatten, zei vice-premier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo op 13 december 2019. UNRWA is de afgelopen maanden grondig gescreend en de organisatie heeft een nieuwe commissaris-generaal gekregen die dienst heeft. Andere internationale donoren bevestigen ook hun steun.
Begin augustus heeft minister De Croo een betaling van 5.350.000 euro opgeschort nadat rapporten over fraude en wanbeheer bij de UNRWA bekend raakten. België drong samen met andere internationale donoren aan op een grondige evaluatie van UNRWA.
Met zijn beslissing sluit België zich aan bij andere internationale donoren zoals Nederland, die ook hun hernieuwde steun aan de UNRWA bevestigden. De Europese Unie en Duitsland bevestigden deze week ook hun steun voor UNRWA.
Bronnen:
naar een artikel van Dalit Halevi “PLO to Belgians: Recognize a Palestinian state”” van 25 december 2019 en een artikel van Elad Benari “Abbas to ask EU to recognize ‘Palestine’” van 22 januari 2018 op de site van Arutz Sheva
naar een artikel “Belgium reinstates support to UNRWA” van 13 december 2019 op de site van Belgium Foreign Affairs
naar een artikel “Two Belgian officials boycott trade delegation to Israel” van 30 november 2019 op de site van Press TV
naar een artikel “Belgian officials boycott trade delegation to Israel” van 29 november 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)